Vårda dina kläder


Plagg tillverkade i ull

Ull är ett material som sällan behöver tvättas. Ullfibern är naturligt smuts- och vattenavvisande, och ofta räcker det att bara vädra och borsta av ett ullplagg. Om din torktumlare har programmet yllefinish så kan det användas för att fräscha upp plagget och tar bort lösa fibrer. När det behöver tvättas gör du det för hand eller i tvättmaskinens ullprogram, och med låg dos av ett milt tvättmedel (tex Y3 eller Grumme tvättsåpa, ej vanlig såpa). Blanda inte ljusa och mörka plagg då lösa fibrer kan ”smitta av”. Och tvätta bara några få plagg åt gången. En matsked hårbalsam i sköljvattnet kan göra underverk. Ullplagg skall aldrig torkas i torktumlare.


Även om ullplagg av bra kvalitet inte kliar så rekommendera vi att du bär en T-shirt eller liknande under din tröja. På så sätt håller du tröjan fräsch och tvättar T-shirten istället för tröjan. Om ett ullplagg trots allt kliar så kan man blanda i lite ättika i vatten och skölja plagget.


Plagg i ull har ofta ett överskott av material och kan få noppor. Dessa kan du ta bort med en ullkam eller en Pilo Fabric Shaver från Steamery.


Kostym, kavaj och ytterplagg

Kostymbyxor i blandmaterial går oftast att tvätta i ullprogram. Kavajer skall i regel alltid kemtvättas. Det beror på att vadderingar och sammanfogning med textillim kan skadas av vattentvätt. Ytterplagg kräver ibland kemtvätt. Fråga oss om du är tveksam.


Tvätt av mörka jeans och chinos

Mörka jeans kan alltid torrfälla. Tvätta dem ett par gånger innan du sätter dig i en ljus skinnsoffa! Mörka jeans eller chinos kan efter tvätt få ljusa ”slitage-veck”. Du undviker detta genom att:

  • tvätta dem vända ut-och-in
  • tvätta endast några få byxor åt gången
  • tvätta i fintvätt max 40 grader
  • använd milt flytande tvättmedel (billiga tvättmedel kan bleka den bästa byxan)
  • ta ut byxorna, skaka ur dem och häng dem på tork direkt när tvätten är klar

Svarta jeans, chinos eller andra byxor sydda i bomull kan lätt tappar färg även om du gör allt rätt. Herdins färg "Back to black" brukar fungera bra för svarta byxor.


Plagg med elastan eller spandex

Brukar dina jeans tappa passformen och bli lösa? Då har du troligen tvättat dem för varmt, använt sköljmedel och kanske torktumlat dem varmt. Tvätta dem i max 40 grader och sky sköljmedel som pesten! Samma sak gäller egentligen också för strumpor och underkläder.


Ånga istället för tvätt eller strykning

Bernhards bästa klädvårdstips är en handhållen Cirrus Steamer från Steamery. Det går lätt att få ett plagg slätt utan slitage och du kan också fräscha upp ett plagg du använt litegrann utan att behöva tvätta det. Observera att kalk i vanligt kranvatten förstör de flesta "ångare" så det är destillerat vatten som gäller.